Alfabetització emocional.
Valora en ordre ascendent les teves habilitats: autoconeixement, maneig d’emocions i sentiments, adaptabilitat, optimisme, empatia, escolta i eficàcia en les comunicacions. Totes aquestes habilitats són importants en el nostre dia a dia per obtenir èxit tant professional com personal. En el context educatiu d’una escola d’adults, s’ha fet referència nombroses vegades a l’alfabetització i l’alfabetització digital, però de vegades hem oblidat la més important, l’alfabetització emocional. Sense alfabetització emocional no hi ha aprenentatge. A principi de curs i amb els alumnes de 3r d’ESPA vaig fer dues petites activitats sobre adaptabilitat i optimisme. La primera consistia en saber què els interessava realment per poder conèixer-los i cercar temes relacionats per a les classes d'anglès. Explicat breument, l’activitat consistia que cada alumne havia de publicar una foto sobre la seua passió i posar-hi deu etiquetes. Després havien d’explicar a la resta de la classe el perquè d’aquestes etiquetes. La implicació, emoció i l’alegria quan cadascú va parlar de la seua imatge va ser quelcom indescriptible i encara a dia d’avui perdura el record tan dolç que van provocar. L‘altra activitat, optimisme, duta a terme també al taller d’anglès, va consistir a començar la classe posant un vídeo on els dialogants duien la mateixa conversa però en tons diferents. Els alumnes van descobrir en aquest vídeo que per tenir una bona conversa, entre d’altres, s’han de donar els següents factors: escoltar, mostrar interès per la conversa, emprar to emfàtic i sobretot, col·laborar en ella.
Molt s’ha parlat darrerament de l’empatia, posar-se en les sabates dels altres. És difícil, sobretot, a una escola d’adults on tenim talles des de la 16 a la 84 i on cada persona com deia Shakespeare, és un món. Però l’empatia, com la resta de les habilitats, es pot millorar i treballar mitjançant l’observació, no jutjant, escoltant activament, i desafiant estereotips.
Els professors aprenem i millorem en cada una d’aquestes habilitats dia a dia. Algunes ens costen més que altres. Però, som conscients que el nostre rol ha canviat en el transcurs dels anys i que no som simplement transmissors de coneixement sinó gestors d’emocions. I tu? Has descobert quina és la teva millor habilitat i quina has de potenciar?